Η ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά “έχασε” 10 χρόνια ανάπτυξης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Eurocontrol

Εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και της συνακόλουθης παγκόσμιας ύφεσης, η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη θα επιστρέψει 10 χρόνια πίσω εν συγκρίσει με παλαιότερη εκτίμηση του 2018 του Eurocontrol.

Της Βάσως Βεγιάζη

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα πραγματοποιηθούν 16 εκατομμύρια πτήσεις στην Ευρώπη το 2050, 44% περισσότερες από ό,τι το 2019, ή μια μέση αύξηση 1,2% ετησίως.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο «Aviation Outlook 2050» του Eurocontrol για την πορεία του κλάδου ως το 2050, όπου εξετάζεται πως θα αναπτυχθεί αεροπορία στην Ευρώπη τις προσεχείς δεκαετίες.

Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, στις εκτιμήσεις μελετάται πώς η αεροπορία μπορεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Σε δηλώσεις του ο Eamonn Brennan, γενικός διευθυντής του Eurocontrol, σχολίασε: «Αναμένουμε ο αριθμός των πτήσεων να αυξηθεί κατά 44% από τώρα έως το 2050, φτάνοντας τα 16 εκατομμύρια ετησίως, σε σύγκριση με τα 11 εκατομμύρια του 2019.

Επίσης, η έκθεση δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές έως το 2050 με μια σειρά μέτρων που απαιτούν συντονισμένη δράση από κατασκευαστές αεροσκαφών, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες καυσίμων, παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας και, κυρίως, κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές.

Το “κλειδί” είναι η ευρεία διαθεσιμότητα και απορρόφηση των Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF), καθώς καλύπτουν το 41% των εκπομπών στο βασικό σενάριο.

Η εφαρμογή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού είναι πραγματικά σημαντική – αυτό μπορεί να φέρει μια αλλαγή βραχυπρόθεσμα έως το 2030 της τάξης του 8%. Τα Market Based Measures (MBM) θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην επίτευξη του μηδενικού στόχου, συνεισφέροντας το 32%».





Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το “Aviation Outlook 2050” η ανάπτυξη μέχρι το 2050 θα είναι πιο αργή σε σχέση με παλιότερες προβλέψεις.

Στο βασικό σενάριο (base scenario) γίνεται λόγος για 16 εκατομμύρια πτήσεις το 2050, κάτι που αντιστοιχεί σε ανάπτυξη περίπου 10 ετών αργότερα σε σχέση με πρόβλεψη που συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση “Challenges of Growth” του 2018.

Η έκθεση μελετά επίσης το αισιόδοξο (high scenario) και απαισιόδοξο σενάριο (low scenario) με 19,6 εκατομμύρια πτήσεις και 13,2 εκατομμύρια πτήσεις έως το 2050, αντίστοιχα.

Ακόμη, αναλύεται ο τρόπος, με τον οποίο οι αερομεταφορές μπορούν να επιτύχουν τον μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050.

Για το λόγο αυτό, προσδιορίζονται τέσσερα βασικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα:

-βελτιώσεις σε αεροσκάφη και κινητήρες, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά (συμβάλλοντας κατά 17% στο βασικό σενάριο)

-νέες τεχνολογίες αεροσκαφών, όπως η ανάπτυξη ηλεκτρικών και υδρογονοκίνητων αεροσκαφών, μαζί με την απαιτούμενη υποδομή (συμβολή 2% στο βασικό σενάριο)

-πιο αποτελεσματικές πτήσεις, χάρη στη βελτιωμένη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας (συμβολή 8% στο βασικό σενάριο)·

-αύξηση της παραγωγής και χρήσης των SAF (συμβάλλοντας 41% στο βασικό σενάριο).

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το τελικό βήμα για την επίτευξη του μηδενικού CO2 απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, όπως η δέσμευση άνθρακα ή μέτρα που βασίζονται στην αγορά και το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS), το οποίο στο βασικό σενάριο, θα αντισταθμίσει το υπόλοιπο 32% των προβλεπόμενων εκπομπές CO2.





Καταλήγοντας, το σημαντικότερο είναι ότι στο outlook σημειώνεται εάν ο κλάδος καταστεί ισχυρότερος και πιο κερδοφόρος, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να επενδύσουν σε εξελικτικές βελτιώσεις και επαναστατικές τεχνολογίες αεροσκαφών, καθώς και στην ανάπτυξη των SAF.

Μάλιστα, στο αισιόδοξο σενάριο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών CO2 έως και 76% συνολικά, εν συγκρίσει με το 60% που προβλέπεται στο βασικό σενάριο.

πηγή:metaforespress.gr

Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας