Δικαστής δίκασε την υπόθεση της απεργίας των εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία, ενώ δεν έδινε «ρητή» άδεια η ΚΥΑ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙ ΘΥΕΛΛΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΘΩΣ , ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΦΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΚΥΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ, ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ,  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM27.11.2020 | 15:56
Δικαστής δίκασε την υπόθεση της απεργίας των εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία, ενώ δεν έδινε «ρητή» άδεια η ΚΥΑ

Σε μια ερμηνεία – έμμεσης κατάργησης- της ΚΥΑ που σήμερα απαγορεύει να εκδικάζονται υποθέσεις με μάρτυρες στα δικαστήρια προχώρησε δικαστής Πρωτοδικείου, προκειμένου να συζητήσει την αίτηση του δημοσίου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η χθεσινή απεργία  των εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία (όπερ και εγένετο) στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ.


Την ώρα δηλαδή που χιλιάδες πολίτες- εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται χρήματα από εργοδότες,   δεν έχουν πρόσβαση – και δικαίως- στα δικαστήρια δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών στο πλαίσιο της ασφυκτικής ελέω υγειονομικής κρίσης ΚΥΑ , το δικαστήριο , έσπευσε να προασπίσει «το δικαίωμα του εργοδότη και εν προκειμένω του Ελληνικού Δημοσίου να αμυνθεί επί των προκηρυχθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων με συνέπεια (σ.σ εφόσον δεν δικαστεί η υπόθεση) να καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας»…

Το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα νομικών αντιδράσεων καθώς , πέραν του προφανούς που είναι η επείγουσα ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της απεργίας, υπάρχει το νομικό σκέλος που επιβάλει η ΚΥΑ, δηλαδή οι δίκες να γίνονται μόνον εφόσον οι δυο πλευρές έχουν παραιτηθεί, την προηγουμένη της δίκης,  από την εξέταση μαρτύρων. Κάτι που τηρείται στις υπόλοιπες δίκες, όχι όμως στην προκειμένη , για την οποία, ο πρωτοδίκης δίνει μια άλλη νομική ερμηνεία.

Δεν έγινε

Εν προκειμένω κάτι τέτοιο (παραίτηση μαρτύρων) δεν έγινε όμως ο δικαστής παρότι όπως αναφέρει δεν προβλέπεται ρητά από την ισχύουσα ΚΥΑ της 6ης -11- 2020  «…θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι παραπάνω αγωγές που φέρουν οιονεί χαρακτήρα προσωρινής δικαστικής προστασίας και η διαδικασία που την διέπει προσιδιάζει σε αυτή των ασφαλιστικών μέτρων δεν επιδέχεται αναστολής…».

Το σκεπτικό

«…Κατά την κρίση του δικαστηρίου στην προκειμένη περίπτωση συντρέχουν εξόχως επείγοντες λόγοι δημοσίου συμφέρον προκειμένου να συζητηθούν οι παραπάνω αγωγές με το προαναφερόμενο περιεχόμενό τους καίτοι κάτι τέτοιο δεν ορίζεται ρητά στην Δια / Γ .. οικ .: 71342 / 6-11-2020 ( ΦΕΚ 4899 Β ) κ.υ.α. με την οποία ρυθμίζεται μεταξύ άλλων και η λειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας στη παρούσα χρονική περίοδο προς αποφυγή της διασποράς του ιού COVID 19 , ωστόσο κατ ‘ ερμηνεία θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι παραπάνω αγωγές που φέρουν οιονεί χαρακτήρα προσωρινής δικαστικής προστασίας και η διαδικασία που την διέπει προσιδιάζει σε αυτή των ασφαλιστικών μέτρων , δεν επιδέχεται αναστολής ούτε η εισαγωγή της στο έκθεμα και η κατόπιν αυτού συζήτηση της στο ακροατήριο δύναται να εξαρτηθεί από την σύμπτωση των δηλώσεων βούλησης των πληρεξούσιων δικηγόρων των διαδίκων καθότι κάτι τέτοιο είναι πασίδηλο ότι θα οδηγούσε στην κατάλυση του δικαιώματος του εργοδότη και εν προκειμένω του Ελληνικού Δημοσίου να αμυνθεί επί των προκηρυχθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων με συνέπεια καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας , το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 20 του Συντάγματος , στο άρθρο 6 παρ . 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , στο άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου , στο άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών  Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο άρθρο 14 παρ . 2 εδ . Β ‘ του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα .

Συνεπώς , ενόψει του συντόμου χρονικού διαστήματος εντός του οποίου έχει νόημα να λάβει χώρα η διαδικασία κήρυξης των επίδικων απεργιακών κινητοποιήσεων ως τυχόν παράνομων και καταχρηστικών οι παραπάνω αγωγές θα πρέπει να συζητηθούν άνευ της ύπαρξης δήλωσης από αμφότερους τους διαδίκους περί εκδήλωσης της επιθυμίας τους να συζητηθεί η υπόθεση χωρίς την εξέταση των μαρτύρων την προτεραία της δικασίμου , καθότι κάτι τέτοιο παρίσταται φυσικά αδύνατον δεδομένου και του γεγονότος ότι οι κρινόμενες αγωγές συζητήθηκαν την ίδια μέρα που κατατέθηκαν και σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει με τη φύση του δικαιώματος του οποίου γίνεται επίκληση από το ενάγον καθώς η μη εξαίρεση της συζήτησης των παραπάνω αγωγών από την εφαρμογή της ως άνω Κ.Υ.Α. θα οδηγούσε σε ευθεία προσβολή του δημοσίου συμφέροντος και σε παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων που εγγυώνται την αποτελεσματική και άμεση παροχή δικαστικής προστασίας».


Η Ομοσπονδία

Το θέμα αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , η οποία ανέστειλε την απεργία της στις 26/11.

Όπως ανακοίνωσε όμως αυτό έγινε «σεβόμενη τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ειδικότερα της υπ.αριθμ. 1767/2020  απόφασης  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο έκκρινε την 24ωρη προγραμματισθείσα απεργία της ΟΣΥΠΑ για την  26.11.2020 ως παράνομη, ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26.11.2020. Πέραν τούτου όμως δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στην πραγματοποίηση της συζήτηση της παρούσας αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου νόμιμα εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Υπουργού Εσωτερικών προς την ΟΣΥΠΑ, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 1 παρ. 1, με α/α 4 (προβλέψεις για τα δικαστήρια , τις εισαγγελίες , τα στρατιωτικά δικαστήρια) περίπτωση 5α΄, υποπερίπτωση βγ΄της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π,οικ,: 71342/6-11-2020 ΦΕΚ4899Β΄) της ΚΥΑ Δ1αΓ.Π.οικ.: 71342/6-11-2020 ΦΕΚ4899 Β΄) ,δουλεύοντας ως προς την απόφαση της  μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ , αν είχατε δείξει τον ίδιο ζήλο προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από το σχέδιο νόμου που είναι προς ψήφιση είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα.

Συνάδελφοι ο αγώνας συνεχίζεται …»


Θα προβλεφθεί

Πάντως το ζήτημα της εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων (π.χ απεργιών) που δεν επιδέχονται αναβολής λόγω του επείγοντα χαρακτήρα τους, πιθανότατα θα επιλυθεί με τη νεα ΚΥΑ η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες και θα έχει ισχύ όσο και η παράταση του Lockdown.


Δείτε την απόφαση:  apofasiprotodikeio

 

πηγή:dikastiko.gr

Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας