Προβλήματα στις πτήσεις από τη στάση εργασίας των ηλεκτρονικών

Προβλήματα στις πτήσεις από τη στάση εργασίας των ηλεκτρονικών
Αναταράξεις στις πτήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας
Αναταράξεις στις πτήσεις από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας αναμένεται να προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο 13 και 14 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, η Ένωση εξήγγειλε δύο τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και για τις δύο ημέρες, ενώ σε σχετική ανακοίνωσή της προειδοποιεί με κινητοποιήσεις διαρκείας.
Αιτία είναι δύο άρθρα, τα οποία εισήχθησαν στο νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τα άρθρα 30 και 31, στα οποία σύμφωνα με τους ηλεκτρονικούς, το υπουργείο Μεταφορών «αγνοεί παντελώς τους Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς αν και είναι κλάδος άμεσα σχετιζόμενος με την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας και διεθνώς αναγνωρισμένος από όλους τους σχετικούς φορείς».
Οι ηλεκτρονικοί, οι οποίοι ζητούν είτε την ολική απόσυρσή τους ή τη διαβούλευση επί των συγκεκριμένων άρθρων, σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως καμία διαβούλευση ούτε και σχετική ενημέρωση.
Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα άρθρα γίνεται ειδική μνεία στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονται αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά την κατανομή μέρους των εσόδων που αποδίδονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων (Eurocontrol) στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, γίνεται επανακαθορισμός των δικαιούχων και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων στην κατεύθυνση της παροχής κινήτρων βελτίωσης των παραγόμενων υπηρεσιών ανάλογα με τις κατηγορίες προσωπικού και στόχο τη μείωση των καθυστερήσεων προκειμένου να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό στόχο των 0,5 λεπτών ανά πτήση.
Ως κίνητρο λειτουργεί και η προβλεπόμενη στα συγκεκριμένα άρθρα μείωση σε 2,5 από 4 ευρώ που ισχύει σήμερα, των ποσών που διατίθενται μηνιαίως ως δημόσιο έσοδο, προκειμένου το υπόλοιπο 1,5 ευρώ να καταβάλλεται ως αποζημίωση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

πηγή: ethnos.gr
Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας