Παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου «Συμπλήρωση και τροποποίηση ν.3913/2011 και άλλες διατάξεις»

Αθήνα 20/3/2013
Αριθμ. Πρωτ. 77
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου «Συμπλήρωση και τροποποίηση ν.3913/2011 και άλλες διατάξεις», το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥΠΑ στην από 14/3/13 έκτακτη συνεδρίασή του, ομόφωνα επανεπιβεβαίωσε τη απαρέγκλιτη θέση ης Ομοσπονδίας, όπως αυτή προκύπτει και από το 12ο Συνέδριό της, για «ΥΠΑ ενιαία-δημόσια με όλα τα αεροδρόμια κρατικά». Παρά τη διαχρονική αυτή όμως θέση μας, η οποία δεν αποτελεί δογματική ιδεοληψία και απομάκρυνση από οποιονδήποτε διάλογο, αλλά τεκμηριωμένη θέση, παραθέτουμε τις παρατηρήσεις μας επί του αντιαναπτυξιακού και ασαφούς αυτού νομοθετήματος, που έρχεται δυστυχώς να συμπληρώσει και διευκρινίσει ένα εξίσου απαράδεκτο νομοθέτημα το ν.3913/11.

Οι παρακάτω παρατηρήσεις μας όχι μόνο δεν δηλώνουν αποδοχή του εν λόγω σχεδίου νόμου, αλλά αντίθετα αποδεικνύουν έμπρακτα την αδυναμία του να «αναπτύξει» και «εκσυγχρονίσει» την ΥΠΑ.

Aρθρο 3 παρ.1. : Ουδεμία αναγκαιότητα υπάρχει να αναφέρεται σε νόμο ότι  «οι ελληνικοί δημόσιοι αερολιμένες υπάγονται σε έναν εκ των Υποδιοικητών της ΥΠΑ......», η υπαγωγή αυτή γίνεται, όπως μέχρι σήμερα, με σχετική εξουσιοδότηση του αρμόδιου Υπουργού.

Αρθρο 5. παρ.δ : Δεν κατανοούμε το λόγο για τον οποίο δεν ονομάζεται και δεν περιγράφεται η διάρθρωση της Κρατικής Αεροπορικής Αρχής στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε αντίθεση με το άρθρο 5 παρ.θ που αφορά την Αρχή Αερολιμενικών Τελών, καθώς επίσης και την εκτενέστατη ανάπτυξη που γίνεται για τις Διευθύνσεις του Παρόχου Αεροναυτιλίας στο ν. 3913/11.
Στο άρθρο αυτό πρέπει να γίνει αντικατάσταση του δεύτερου εδαφίου της παρ. (δ) του άρθρου, ως εξής:
«Στην θέση της ιδρύεται Μονάδα της ΥΠΑ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ως
Κρατική Αεροπορική Αρχή σε επίπεδο Διεύθυνσης, σύμφωνα με τα
προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα στον νόμο 2338/95 όπως
τροποποιήθηκε μεταγενέστερα. Η διάρθρωση της Αρχής έχει ως ακολούθως :
Ι .Τμήμα Ελέγχου Μέτρων Ασφαλείας και Προστασίας Αερομεταφορών (security),
II . Τμήμα Αερολιμενικού Ελέγχου, ΙΙΙ. Τμήμα Ελέγχου Ασφάλειας Πτήσεων (safety) στη περιοχή κίνησης α/φων, ΙV. Τμήμα Ελέγχου Αεροπορικής Εκμετάλλευσης & Προστασίας Δικαιωμάτων Επιβατών,  V. Τμήμα Διοικητικό Λογιστικό, VI. Τμήμα Λειτουργίας Κρατικών Αιθουσών Επισήμων (VIP).

Αρθρο 5. παρ.ε : Διαφωνούμε κάθετα με την κατάργηση της Διεύθυνσης Επιθεώρησης, η οποία πρέπει να παραμείνει για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για εσωτερικό έλεγχο και έλεγχο δαπανών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του ν. 3492/2006.
Πρέπει να καταργηθεί όλη η παράγραφος.

Αρθρο 5. παρ.στ : Διαφωνούμε κάθετα με την συγχώνευση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με την ΣΠΟΑ, με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν το κανονιστικό και ρυθμιστικό μέρος της εκπαίδευσης να συγχωνεύεται με τη μονάδα που παρέχει την εκπαίδευση. Επίσης δεν μπορεί ο εποπτικός ρόλος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να εκχωρηθεί στον πάροχο της εκπαίδευσης. Πρέπει να καταργηθεί όλη η παράγραφος.

Αρθρο 5. παρ. ζ :  Διαφωνούμε κάθετα με την συγχώνευση των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι το έργο τους είναι διαφορετικό και  οι δύο αυτές Διευθύνσεις είναι απαραίτητες σε οποιοδήποτε σχήμα υπάρξει στο μέλλον. Πρέπει να καταργηθεί όλη η παράγραφος.

Αρθρο 5. παρ. η : Να αντικατασταθεί όλη η παράγραφος με την εξής : «Η προβλεπόμενη στο άρθρο 34 του ΠΔ 56/1989 Διεύθυνση Τεχνικής Συντήρησης μετονομάζεται σε Μονάδα Τεχνικής Υποστήριξης Αεροναυτιλίας και Αερολιμένων και υπάγεται στη Διοίκηση της ΥΠΑ, με τα εξής Τμήματα : Τμήμα Μελετών και Προγραμματισμού, Τμήμα Δομικών Έργων και Γενικής Μέριμνας, Τμήμα Ηλεκτρολογικό, Τμήμα Μηχανολογικό, Τμήμα Οχημάτων, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Εγκαταστάσεων Αεροναυτιλίας ΔΑΑ, Τμήμα Kίνησης Mεταφορικών Mέσων, Τμήμα Διοικητικό Λογιστικό, Τμήμα Διαχείρισης Ασφάλειας Ποιότητας και Προστασίας, Τμήμα Εκπαίδευσης». 

Αρθρο 5. παρ. θ : Διαφωνούμε κάθετα με την προσθήκη των τριών τμημάτων, στην Αρχή Αερολιμενικών Τελών , διότι σύμφωνα με την Οδηγία 2009/12 και την απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου & του Συμβουλίου της 11/3/09 δεν προβλέπονται τα τμήματα αυτά. Σύμφωνα δε μετην παρ. 2 του ΠΔ 52/2012 ακόμη και η Αρχή Αερολιμενικών Τελών έχει λόγο ύπαρξης μόνο για  αεροδρόμια με κίνηση άνω των 5 εκατ. επιβατών ετησίως. Αρα η δημιουργία των τριών Τμημάτων και της Αρχής Αερολιμενικών Τελών είναι καταχρηστική για όλα τα αεροδρόμια, εκτός αυτών με 5 εκατ. Επιβάτες και απαξιώνει το έργο των αρμοδίων Διευθύνσεων της ΥΠΑ. Πρέπει να καταργηθεί όλη η παράγραφος.

Αρθρο 7 παρ.1 :  Ουδεμία αναγκαιότητα υπάρχει να αναφέρεται σε νόμο ότι  «ο φορέας παροχής …….υπάγεται σε έναν εκ των Υποδιοικητών της ΥΠΑ......», η υπαγωγή αυτή γίνεται, όπως μέχρι σήμερα, με σχετική εξουσιοδότηση του αρμόδιου Υπουργού.

Αρθρο 7 παρ.3 : προσθήκη παρ.4 (και αναρίθμηση της επομένης παρ.4 σε παρ.5, ως εξής:
«Συστήνονται θέσεις Προϊσταμένων Βάρδιας στις υπηρεσίες 24ωρης
λειτουργίας της Μονάδας Κρατική Αεροπορική Αρχή της ΥΠΑ η οποία προβλέπεται να δημιουργηθεί στα Ελληνικά Αεροδρόμια σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 22 του Ν.3913/11 για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού και αύξηση του επιπέδου ασφαλείας και κρατικού ελέγχου».

Αρθρο 7. παρ.4 :  Το άρθρο να διαμορφωθεί ως εξής «Δημιουργείται κωδικός στην ΥΠΑ εκ των τελών διαδρομής που προβλέπονται στις διατάξεις του Κανονισμού ΕΕ 1794/2006, όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό1191/2010 του Συμβουλίου/ ΕΕ, άρθρο 11.α παρ.8, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και ο οποίος κωδικός αποσκοποεί στον περιορισμό των συνεπειών αιφνίδιας μείωσης στα τέλη διαδρομής σε καιρούς μειωμένης κίνησης. Στο κωδικό αυτό θα μεταφέρεται το 30% των εσόδων από τα τέλη διαδρομής.

Επίσης κατ’ επιταγή του ίδιου του τίτλου του σ.ν, το εδάφιο 1 του άρθρου 22 παρ.9 του 3913/11 πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής ; «Σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας οι υπηρεσίες αεροναυτιλίας παρέχονται από την ΥΠΑ. Σε κάθε αεροδρόμιο εγκαθίσταται Μονάδα Κρατικής Αεροπορικής Αρχής, επιπέδου είτε Τμήματος είτε Διεύθυνσης, ανάλογα με το μέγεθος του αεροδρομίου, για τον αερολιμενικό έλεγχο του αεροδρομίου και αποτελείται από τα εξής Τμήματα ή Γραφεία :  Ι. Τμήμα Ελέγχου Μέτρων Ασφαλείας και Προστασίας Αερομεταφορών (security), II. Τμήμα Αερολιμενικού Ελέγχου, ΙΙΙ. Τμήμα Ελέγχου Ασφάλειας Πτήσεων (safety) στη περιοχή κίνησης α/φων, ΙV. Τμήμα Ελέγχου Αεροπορικής Εκμετάλλευσης & Προστασίας Δικαιωμάτων Επιβατών,  V. Τμήμα Διοικητικό Λογιστικό,            VI. Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Αεροναυτιλίας & Αεροπορικής Αρχής .

Τελειώνοντας επισημαίνουμε το γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 101 του ΠΔ 56/89 στις επιτροπές που θα συσταθούν προκειμένου να συντάξουν τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα που περιγράφουν Διευθύνσεις και Τμήμτα πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΟΣΥΠΑ.

δείτε το έγγραφο
.
Επιστροφή πίσω: Ανακοινώσεις
κορυφή σελίδας