Υπόμνημα Παγκρήτιου Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ προς την Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Υ.Π.Α./Κ.Α.Η.Κ.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

‘’ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ’’

Τηλ./ Φαξ: 2810-397166 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Αρ.Πρωτ:11                                                                              Ηράκλειο     7 ΜΑΙΟΥ 2019

ΠΡΟΣ: ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΘΕΜΑ: Υπόμνημα  για τη «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της μελέτης – Κατασκευής -Χρηματοδότησης – Λειτουργίας – Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων» 

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε της επιτροπής, Κυρίες και Κύριοι βουλευτές, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση των εκπροσώπων του Παγκρητίου Συλλόγου εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» για να διατυπώσουν την άποψη τους που αφορά την υλοποίηση και τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι.

Αρχικά  θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τη πάγια θέση των εργαζομένων για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι θεωρώντας δεδομένο ότι η απόφαση είναι ειλημμένη για την κατασκευή του και τον τρόπο λειτουργίας του.

Η τοπική κοινωνία και η οικονομία έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο μεγάλο Διεθνές αεροδρόμιο όπου εκτός των άλλων θα αποτελεί οικονομικό αλλά και κοινωνικό μοχλό ανάπτυξης καθώς και ανάδειξης του σημαντικού αρχαίου και σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού μας, αλλά και κατώφλι της φημισμένης πια Κρητικής φιλοξενίας και διατροφής, για όλους τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, το νέο αεροδρόμιο θα έπρεπε να ήταν ένα αμιγώς Κρατικό-Δημόσιο αεροδρόμιο, δεδομένα που δύσκολα μπορεί να υιοθετήσει το μοντέλο της παραχώρησης ή της σύμπραξης με ιδιώτη και θα αιτιολογήσουμε αυτή την άποψη παρακάτω.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κατέχει τεχνογνωσία και εμπειρία στην σχεδίαση, επίβλεψη της κατασκευής και της λειτουργίας των αεροδρομίων της Χώρας καθώς επίσης και έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με παρουσία και συμμετοχές σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνής οργανισμούς και επιτροπές που αφορούν την παγκόσμια αεροναυτιλία και την ασφάλεια πτήσεων με συνεχή ενημέρωση για τα αεροπορικά δεδομένα.

Στο υφιστάμενο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» εμφανίζει πολύ σημαντικά στοιχεία και αποτελέσματα που ενισχύει την άποψη του Κρατικού-Δημόσιου αεροδρομίου, η δυναμική οικονομική ανάπτυξη του, παρά την έλλειψη εργατικού δυναμικού και δαπανών συντήρησης, λειτουργίας και εκσυγχρονισμού του τα τελευταία 12 έτη, με το πρόσχημα της υλοποίησης ενός νέου αεροδρομίου και με εξαίρεση το 2018 όπου εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών περί το 2,5 εκατομμύρια για αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σε εκσυγχρονισμό συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών, κτηριακές επισκευές και συντηρήσεις κ.α.

Τα στοιχεία δείχνουν την αλματώδη αύξηση του αριθμού πτήσεων των τελευταίων

15 ετών που κατατάσσουν το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης στη πρώτη θέση των πτήσεων charter και δεύτερο σε σύνολο πτήσεων ετησίως και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το 2018 ταξίδεψαν 8,5 εκατομμύρια επιβάτες που βέβαια έχουν ως αποτέλεσμα να αποδίδονται στο Ελληνικό κράτος περί τα 50 εκατομμύρια .

Τα παραπάνω αποτελέσματα ενισχύονται και λόγω της Κρατικής (επιδοτούμενης) οικονομικής πολιτικής που στόχο έχει την ανάπτυξη του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος που εφαρμόζεται έως και σήμερα μόνο στα Κρατικά-Δημόσια και τα Δημοτικά αεροδρόμια της Χώρας, δεδομένο που θα αλλάξει άμεσα και δραματικά στο νέο αεροδρόμιο όπως έχει ή θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια και στα παραχωρημένα αεροδρόμια που λειτουργεί η εταιρία Fraport Greece.

Επιπλέον σημαντικό μέγεθος είναι και οι περίπου 125 εργαζόμενοι που εργάζονται σε βάρδιες στην Υπηρεσία  Πολιτικής  Αεροπορίας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» σε όλους τους κλάδους για να λειτουργεί το αεροδρόμιο σε 24ωρη βάση 7ημέρες την εβδομάδα και 12 μήνες ετησίως.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους εργαζόμενους κατά τη τουριστική περίοδο είναι μεγάλη και έχει αποτυπωθεί κατά καιρούς επισήμως στα αποτελέσματα μελετών και ερευνών από Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς οργανισμούς εργατικού δυναμικού, αλλά αναγνωρίζεται και από παράγοντες του τουρισμού και των αερομεταφορών.

Ο ρόλος του Κρατικού-δημόσιου αεροδρομίου ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο λειτουργίας αν υπολογιστούν τα προαναφερθέντα και στηριζόταν οικονομικά επαρκώς, θα έπαιζε εκτός των άλλων και το ρόλο του ρυθμιστή στην οικονομική πολιτική που θα ίσχυε στα αεροδρόμια της Ελλάδος σε σχέση με την εταιρία Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 παραχωρημένα αεροδρόμια, ρόλο που σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κρατική παρουσία είναι δεδομένη.

Ολοκληρώνοντας την άποψη του Παγκρητίου Συλλόγου Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορία για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θέλουμε να επισημάνουμε και τα παρακάτω:

Το νέο αεροδρόμιο θα είναι το πιο μακρινό της χώρας από το αστικό κέντρο που εξυπηρετεί, θα βρίσκεται πιο μακριά ακόμα και από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, αλλά και από μια σειρά αεροδρόμια μεγάλων πόλεων της Ευρώπης και του κόσμου, θα έχουμε άμεσα αύξηση κόστους από και προς το αεροδρόμιο μεταφοράς επιβατών, αγαθών, εμπορευμάτων και αεροπορικών καυσίμων.

Επειδή όπως αναφέραμε παραπάνω θεωρούμε ότι έχει αποφασιστεί σ’ αυτή τη φάση το μοντέλο κατασκευής και της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, θα είναι μια πρόκληση για τους εμπνευστές του αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους που συνέβαλαν το προηγούμενο διάστημα σ’ αυτή την επιλογή, είναι ένα σημαντικό έργο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία για να δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη τοπική κοινωνία και οικονομία, κάτι που σαν εργαζόμενοι αλλά και σαν Έλληνες πολίτες ευχόμαστε να πετύχει τους στόχους του.

Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σήμερα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προβλέπεται να μετατεθούν στο νέο αεροδρόμιο για να στελεχώσουν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με το νόμο 4427/2016(Ά 188) και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 2&3 του άρθρου 43.

Βέβαια αν πάρουμε υπόψιν μας ότι υπολογίζεται ότι σε 5 με 7 έτη είναι ο χρόνος υλοποίησης της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, σημαίνει ότι το 30% του προσωπικού θα έχει συνταξιοδοτηθεί αυτό χρονικό διάστημα.

Για να υπάρχει λοιπόν Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα λειτουργεί και θα παράγει έργο πρέπει να γίνει νωρίτερα ένας υπολογισμός στις θέσεις εργασίας του εργατικού δυναμικού.

Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να φροντίσει έγκαιρα να στελεχώσει την υπηρεσία ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν τη τεχνική συντήρηση και υποστήριξη στα νέα συστήματα αεροναυτιλίας καθώς επίσης και οι εργαζόμενοι που θα υποστηρίζουν τη διεύθυνση οικονομικού-διοικητικού στα νέα δεδομένα και τα καθήκοντα που θα διαμορφωθούν όπου θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στο νέο αεροδρόμιο.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι είναι η κατασκευή των εγκαταστάσεων που αφορούν τα ραντάρ τα συστήματα και τα βοηθήματα αεροναυτιλίας, μέχρι σήμερα δεν έχουμε πληροφόρηση ούτε αναφέρεται σε κάποια σύμβαση για το πως, που και πότε, θα ξεκινήσει η κατασκευή των συστημάτων αυτών, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για να υπάρξει πλάνο κοστολόγησης  χρηματοδότησης αλλά και κατασκευής και υλοποίησης των συστημάτων αεροναυτιλίας του νέου αεροδρομίου.

Το θέμα της κτηριακής υποδομής που αφορά τη στέγαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και των εργαζομένων στο νέο αεροδρόμιο πρέπει με σαφήνεια δεσμευτικά και χωρίς παρεκκλίσεις να αναφέρονται στη σύμβαση της σύμπραξης καθώς επίσης οι προδιαγραφές και οι ιδιαιτερότητες των χώρων.

Οι υποδομές που απαιτούνται πρέπει να είναι επαρκείς σε εξοπλισμό και οι ενδεδειγμένες για να μην βιώσουμε φαινόμενα και ελλείψεις που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν, αρχικά κατά την παράδοση-παραλαβή με την εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport Greece όπου σε κάποια αεροδρόμια δεν τηρήθηκαν ούτε τα αναγραφόμενα στη σύμβαση θέματα χωροθέτησης, αλλά και υποδομές και υποχρεώσεις  που αφορούσαν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε θέματα και ελλείψεις  που προέκυψαν από την εφαρμογή της σύμβασης.

Ένα άλλο θέμα αλλά πολύ σημαντικό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα όλους τους εργαζόμενους είναι το θέμα της μεταφοράς στη εργασία μας, όπως αναφέρουμε παραπάνω η απόσταση σε διαδρομή μετ’επιστροφής για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι ακόμη και μέσω του νέου οδικού δικτύου υπολογίζεται στα 80Km χιλιόμετρα.

Το κόστος της μεταφοράς που καλείται να καταβάλλει ο κάθε εργαζόμενος για να εργαστεί είναι πολύ υψηλό, επειδή είναι αδύνατον να το επιβαρυνθεί ο εργαζόμενος όχι μόνο στην Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας αλλά και ο κάθε εργαζόμενος του νέου αεροδρόμιου, επιβάλλεται να βρεθεί μια λύση πριν την έναρξη της λειτουργίας του, ανάλογες λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχουν και έχουν εφαρμοστεί και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη μεταφορά του προσωπικού.






Για το Δ.Σ.



Ο     Πρόεδρος                                                       Ο Γ. Γραμματέας





Ευάγγελος Βιστάκης                                                 Γιάννης Σταυρουλάκης

Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας