Πώς η ΥΠΑ μετακόμισε σε χρόνο-ρεκόρ από το Ελληνικό


Πώς η ΥΠΑ μετακόμισε σε χρόνο-ρεκόρ από το Ελληνικό

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με ρυθμούς-εξπρές πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό (Λεωφ. Ποσειδώνος) σε νέα κτήρια, με όσους έχουν παρακολουθήσει τη διαδικασία να κάνουν λόγο για "τετραγωνισμό του κύκλου”. Κι αυτό επειδή οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα πολύμηνο εγχείρημα, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι οι εγκαταστάσεις της ΥΠΑ καταλάμβαναν συνολικά 274 στρέμματα στο οικόπεδο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. 

Ωστόσο, περίπου τρεις μήνες μετά τη Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, το 80% των υπηρεσιών της ΥΠΑ έχει, πλέον, μεταφερθεί σε άλλους χώρους, με μόλις δύο Διευθύνσεις να παραμένουν στο Ελληνικό.

Τα "κλειδιά"

Αρχικά, οι συνδικαλιστές της ΥΠΑ  είχαν ταχθεί κατά της μετακόμισης από το Ελληνικό, ενώ είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις για το εάν το εγχείρημα θα καταστεί εφικτό να μην... χρονίσει. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένοι  παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Όπως το γεγονός ότι υπήρξαν πολυάριθμες προτάσεις για χώρους από μεγάλο αριθμό μεσιτικών γραφείων, γεγονός που επέτρεψε στην αρμόδια επιτροπή της ΥΠΑ να επιλέξει γρήγορα το κατάλληλο ακίνητο. Η τοποθεσία των νέων γραφείων στα Νότια προάστια και η γειτνίασή τους με το Μετρό ήταν αρκετή για να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις από πλευράς των εργαζομένων.

Ωστόσο, αυτό που συνέβαλε, σε μεγάλο βαθμό, στην επιτάχυνση της μετεγκατάστασης σχετίζεται με την υπόσχεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου προς την ΥΠΑ ότι θα προωθηθούν οι ενέργειες για την παραχώρηση έκτασης 100 στρεμμάτων στην περιοχή της Σχολής Ευελπίδων. Εκεί μακροπρόθεσμα, εάν και εφόσον η παραχώρηση γίνει πράξη, θα κατασκευαστούν οι νέες εγκαταστάσεις της ΥΠΑ, κάτι που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των συνδικαλιστών του οργανισμού.

Στο δια ταύτα, σήμερα μόλις δύο υπηρεσίες παραμένουν στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, με τη νέα έδρα της ΥΠΑ να έχει μεταφερθεί σε κτήριο 4.000-4.500 τ.μ. στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης κοντά στο σταθμό του Μετρό στο Ελληνικό. Το συγκεκριμένο ακίνητο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ανήκει στον όμιλο Ι.Ε.Κοντέλη, ο οποίος- εκτός από την αντιπροσώπευση των αυτοκινήτων μάρκας Ford- εμφανίζει ισχυρή δραστηριότητα στο χώρο της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων. Το μίσθωμα που θα καταβάλλει η ΥΠΑ διαμορφώνεται, σε ετήσια βάση, σε περίπου 700.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όσον αφορά το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών-Μακεδονίας θα παραμείνει σε έκταση 17,8 στρεμμάτων στο χώρο του Ελληνικού, καθώς αποτελεί μία από τις υφιστάμενες κοινωφελείς χρήσεις που θα διατηρηθούν στην έκταση.   

Στο μέτωπο της απομάκρυνσης των δημόσιων φορέων και οργανισμών από το Ελληνικό, ολοκληρώθηκε και η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου των λεωφορείων, το οποίο θα "απλωθεί" στην Ανθούσα, τον Βοτανικό και την Πέτρου Ράλλη.

Ως εκ τούτου, με τα πιο σημαντικά προαπαιτούμενα, όπως η μετεγκατάσταση των φορέων και υπηρεσιών από το Ελληνικό, να έχουν, σχεδόν, ολοκληρωθεί, η διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο συνιστά την πιο σοβαρή εκκρεμότητα για την εκκίνηση της μεγαλύτερης Μητροπολιτικής παρέμβασης των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

 

πηγή:capital.gr

Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας