Ποια τέλη αυξάνει από 1ης Απριλίου η Fraport Greece -και- στο αεροδρόμιο Χανίων!

AERODROMIO-XANION2

Σε αυξήσεις των τελών προσγείωσης (για αεροσκάφη έως 10 τόνους) και των τελών στάθμευσης των αεροσκαφών προχωρά τη φετινή χρονιά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το «Δασκαλογιάννης» των Χανίων, η Fraport Greece, όπως αποκαλύπτει σήμερα το HANIA.news. Παράλληλα, μειώνει ελάχιστα τα τέλη προσγείωσης για αεροσκάφη άνω των 10 τόνων, ενώ επιβάλλει τέλος ύψους 90 ευρώ ανά αεροσκάφος για την παροχή υπηρεσιών διάσωσης και πυροπροστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων δεν υπήρχε ούτε υπάρχει σε ισχύ τέτοιο τέλος (προβλέπεται, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί η επιβολή του επειδή δεν έχει καθοριστεί ακριβές ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες), που να επιβαρύνει αεροπορικές εταιρείες καθώς οι υπηρεσίες πυροπροστασίας προσφέρονταν δωρεάν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπό τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξίζει, επίσης, να διευκρινιστεί ότι η παρουσία πυροσβεστικού οχήματος είναι υποχρεωτική για λόγους ασφαλείας, βάσει του κανονισμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για τις περιπτώσεις εκείνες που αεροσκάφος παραμένει στο αεροδρόμιο για λίγα λεπτά της ώρας έως ότου αποβιβαστούν οι επιβάτες και επιβιβαστούν οι νέοι, την ίδια ώρα που γίνεται ο ανεφοφιασμός καυσίμων, μέσω βυτιοφόρου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τέλος θα επιβαρύνει, κυρίως, την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η συντριπτική πλειονότητα των αεροσκαφών της οποίας παραμένουν στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» για 25 λεπτά, περίπου, από την ώρα της προσγείωσης και της αποβίβασης των επιβατών έως την ώρα της ολοκλήρωσης της επιβίβασης και του ανεφοδιασμού και απογείωσης. Επίσης, θα επιβαρυνθεί και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyjet.

Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece «έχει υπογράψει ξεχωριστή σύμβαση ύψους 800.000 ευρώ ετησίως με την Πολεμική Αεροπορία, για υπηρεσίες διάσωσης και πυρόσβεσης στα αεροδρόμια Ακτίου και Χανίων», όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας.5

Αναλυτικότερα:

ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ

Συγκεκριμένα, από τις 11 Απριλίου 2017 (όταν και ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων η συγκεκριμένη εταιρεία) έως και τις 31 Μαερτίου 2018, τα (σταθερά) τέλη προσγείωσης ανέρχονταν σε ποσό 50 ευρώ για αεροσκάφη έως 5 τόνους και σε ποσό 100 ευρώ για αεροσκάφη από 5 έως 10 τόνους. Για δε τα αεροσκάφη άνω των 10 τόνων, η χρέωση ήταν 2,13 ευρώ ανά τόνο.

Πλέον, από την 1η Απριλίου 2018 τα τέλη διαμορφώνονται ως εξής: 100 ευρώ για τα αεροσκάφη έως 5 τόνους, 200 ευρώ για τα αεροσκάφη έως 10 τόνους (σταθερά τέλη και τα δύο) και 2,02 ευρώ ανά τόνο για τα αεροσκάφη άνω των 10 τόνων.

1

ΤΑ ΤΕΛΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά στα τέλη στάθμευσης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 οι χρεώσεις έχουν ως εξής:

Για αεροσκάφη έως 10 τόνους:
– Στάθμευση έως 5 ώρες: χωρίς χρέωση
– Στάθμευση άνω των 5 ωρών: ανά τόνο (MTOW) για κάθε 24 ώρες: 1,08 ευρώ.

Για αεροσκάφη άνω των 10 τόνων:
– Στάθμευση έως 5 ώρες: χωρίς χρέωση.
– Στάθμευση άνω των 5 ωρών: ανά τόνο (MTOW) για κάθε 24 ώρες: 1,08 ευρώ.

Πλέον, από την 1η Απριλίου 2018, τα τέλη στάθμευσης (γεγονός που επηρεάζει τις εταιρείες που διατηρούν βάσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια) αυξάνονται σημαντικά καθώς φτάνουν από τα 2,5 ευρώ έως και τα 10 ευρώ και διαμορφώνονται ως εξής:

2

ΤΑ ΤΕΛΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Σταθερά παραμένουν τα τέλη φωτισμού. Για τα αεροσκάφη έως 10 τόνους δεν υπάρχει χρέωση, ενώ για τα αεροσκάφη άνω των 10 τόνων η χρέωση, ανά κίνηση, ανέρχεται σε 30,76 ευρώ.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

Σταθερό παραμένει, επίσης, το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων (ΤΕΑΑ), που ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη.

Δείτε τι θα ισχύσει για τα υπόλοιπα τέλη…

4

3

πηγή:hania.news

Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας