Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ για το Ελληνικό

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ για το Ελληνικό

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για την πρόοδο υλοποίησης της μητροπολιτικής παρέμβασης στο Ελληνικό, με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να συνεδριάζει, κεκλεισμένων των θυρών, με αντικείμενο τον έλεγχο νομιμότητας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης.

Όπως έχει προγραμματιστεί, σήμερα στις 13:00, η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και  εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, προκειμένου να εξετάσει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να διαδεχτούν νέες συνεδριάσεις για την επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος, γεγονός που σημαίνει ότι η δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του ανώτατου δικαστηρίου τοποθετείται τον Φεβρουάριο.

Το ιδανικό σενάριο για το Ελληνικό

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ένα καλό σενάριο για τη μητροπολιτική παρέμβαση στην έκταση 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του Ελληνικού. Το οικονομικό κλείσιμο, δηλαδή, της ιδιωτικοποίησης που θα απορροφήσει συνολικά κεφάλαια της τάξης των 8 δισ. ευρώ, τον προσεχή Ιούνιο.  Το ιδιαίτερα αυτό σφικτό χρονοδιάγραμμα, θα μπορούσε να πληρωθεί υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής.

Ταυτόχρονα, τα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πορεία υλοποίησης της ανάπτυξης. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει, μέχρι τον Μάιο, να χορηγηθεί η άδεια καζίνο, που θα περιλαμβάνεται στο ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα (integrated resort tower) του έργου, αφότου τον Φεβρουάριο προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός.

Πολλές οι εκκρεμότητες

Τον Απρίλιο τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα πρέπει να εκδώσουν κοινή απόφαση για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, η οποία θα αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό των κτηρίων εντός του πάρκου.

Τον ίδιο μήνα, τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα πρέπει να εκδώσουν κοινή απόφαση για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, η οποία θα αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό των κτηρίων εντός του πάρκου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τις πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού, οι οποίες θα προσδιορίζουν, τη συνολική κάλυψη και τη δομήσιμη επιφάνεια των κτηρίων που θα αναπτυχθούν στις αστικές ζώνες της έκτασης.

Έως τον Μάιο θα έχει ξεκινήσει το έργο της ειδικής επιτροπής για την μετεγκατάσταση όλων των οργανισμών και φορέων που βρίσκονται, σήμερα, στην έκταση. Η Επιτροπή αυτή θα ελέγχει, διαρκώς, και θα διασφαλίζει ότι η μετεγκατάσταση των φορέων από την έκταση προχωράει βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελληνικό Α.Ε. έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με ορισμένους από τους υφιστάμενους χρήστες για την μετακίνησή τους σε άλλο χώρο. Βέβαια, δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση σχετικά με την ΟΣΥ, το ΚΤΕΟ και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που διατηρούν στο Ελληνικό τις εγκαταστάσεις τους.

Τέλος, μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ νομοθετική πράξη για τη σύσταση ειδικού φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων της έκτασης 6,2 χιλ. στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

 

πηγή:capital.gr

Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας