Κι όμως υπάρχουν ευθύνες

Κι όμως υπάρχουν ευθύνες

γιατί εμείς οι φορολογούμενοι ξοδέψαμε τόσα χρήματα για να το επεκτείνουμε, αφού και το παλιό αεροδρόμιο εξυπηρετούσε τις λιγοστές πτήσεις πλέον;

17Αυτονόητον ότι όταν παραδίνεις ένα αναπτυξιακό εργαλείο σε ξένο επενδυτή, είναι ότι αυτός θα βάλει σε προτεραιότητα το δικό του οικονομικό συμφέρον.
Οταν μάλιστα ο επενδυτής τυχαίνει να είναι το Γερμανικό Δημόσιο, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, γιατί το κράτος-επενδυτής συγχρόνως με τα οικονομικά έχει να εξυπηρετήσει και στρατηγικά συμφέροντα.
Στην προκειμένη περίπτωση η κρατική Fraport που έχει δεσμούς με την Lufthansa και το αεροδρόμιο Φρανκφούρτης, είναι προφανές, ότι έχει άλλες προτεραιότητες από αυτήν της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στα Χανιά.
Αυτονόητον επίσης είναι, ότι οι πυρκαγιές σβήνονται στην αρχή, για να μην αφήσουν πίσω τους μεγάλες απώλειες και καταστροφές. Οι επί πολλά χρόνια προπορευόμενοι συμπατριώτες μας στο Ηράκλειο αυτό έπραξαν… Απέκλεισαν από την αρχή την περίπτωση να παραχωρηθεί και το δικό τους αεροδρόμιο, με το επιχείρημα, ότι κάποτε θα γίνει καινούργιο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο. Τα δικά μας επιχειρήματα εδώ στα Χανιά πιο ισχυρά… Ενα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά αεροδρόμια. Δεν εισακούσθηκαν. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, ότι οι θεσμικοί φορείς, οι “κεφαλές” αυτού του τόπου, είναι απελπιστικά αδιάφοροι και υποτονικοί.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο, όπου μετά από 7 μήνες διαχείρισης των αεροδρομίων από την Fraport, συμβαίνουν τα αναμενόμενα. Αυτά που η “Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του Δασκαλογιάννης” είχε προβλέψει. Αυτά για τα οποία ο τοπικός ημερήσιος τύπος ενημέρωνε καθημερινά. Για την αποικιοκρατική σύμβαση και τις δυσμενείς επιπτώσεις της στην τοπική οικονομία.
Να θυμίσω ότι τότε, η κίνηση αυτή των πολιτών δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από τους θεσμικούς φορείς, αλλά ούτε κι από τον απλό κόσμο. Ο Δήμαρχος Χανίων δήλωνε: «πιστεύω ότι οι δυνατότητες να αλλάξει κάτι είναι ελάχιστες».
Όπως κι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης θεωρούσε -όπως ο προϊστάμενος του- ότι «…είναι μια δεδομένη κατάσταση…».
Τότε, ερχόταν ο σημερινός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και ούτε λίγο ούτε πολύ μας μάλωνε, γιατί δεν επισπεύδονται οι εργασίες αποπεράτωσης του αεροδρομίου μας, με κίνδυνο να απογοητευτούν οι Γερμανοί…
Εδώ, στο ΚΑΜ, σε μια εκδήλωση για τον τουρισμό, μας δήλωνε κι ο Περιφερειάρχης Κρήτης ότι, «…η επέκταση της τουριστικής περιόδου μπορεί να ξεκινήσει από τα Χανιά λόγω και ότι το αεροδρόμιο το έχει πάρει η Fraport και μπορεί να δώσει την επέκταση που δεν μπορούσε να δώσει ο δημόσιος φορέας….». Κι ενώ θα ξεκινούσε η επέκταση της τουριστικής σαιζόν από τα Χανιά όπως προέβλεπε ο κ. Περιφερειάρχης, χάσαμε και τους λίγους επισκέπτες του χειμώνα που μας έφερνε εταιρεία χαμηλού κόστους, η οποία έφυγε από το “ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ” λόγω υψηλών τελών αεροδρομίου.
Μαζί με τον κ. Περιφερειάρχη και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και πολλοί άλλοι οι οποίοι επιχειρηματολογούσαν για τα οφέλη από την μεταφορά του αεροδρομίων μας στο γερμανικό Δημόσιο.
Η πρώτη απογοήτευση ήρθε όταν ο ξένος επενδυτής δεν έφερε δικά του κεφάλαια, αλλά τα αφαίρεσε μέσω δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες, από τον Έλληνα μικρομεσαίο επιχειρηματία.
Όταν έφυγε η εταιρεία χαμηλού κόστους, που είχε την βάση της στα Χανιά δεν ήταν απογοήτευση, αλλά ψυχρολουσία. Επακόλουθο είναι ότι εφόσον η Fraport αποφάσισε να ξανακάνει το “ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ” επαρχιακό από διεθνές αεροδρόμιο, ότι θα σταματούσε την 24ωρη λειτουργία του.
Το ερώτημα είναι γιατί εμείς οι φορολογούμενοι ξοδέψαμε τόσα χρήματα για να το επεκτείνουμε, αφού και το παλιό αεροδρόμιο εξυπηρετούσε τις λιγοστές πτήσεις πλέον.
Κι ακόμα μια απορία μαζί με αγανάκτηση που απευθύνεται προς τους θεσμικούς φορείς αυτού του τόπου. Τότε που ήσαστε;  Με ποιον εναντιωθήκατε; Τι ενέργειες κάνατε για να αποτρέψετε αυτήν την επαίσχυντη σύμβαση ; Συμφωνήσατε σιωπηρώς… Οι αντιπρόσωποι μας μάλιστα στην βουλή ψήφισαν αυτήν την αποικιοκρατική σύμβαση.
Τώρα είναι πολύ αργά για να αποσύρετε τις ευθύνες σας

 

πηγή:haniotika-nea.gr

Επιστροφή πίσω: Αεροπορικά Ειδησεογραφικά Νέα
κορυφή σελίδας